eMail: Flag GR Sign inSign in
Menu
logo

Χαρακτηριστικά

More in this section

Το PowerGrass® είναι οικολογικό, ανθεκτικό, οικονομικό,...εύκολο στην εγκατάσταση και συντήρηση

Οι τεχνικοί είναι πλέον σίγουροι: μόνο το PowerGrass ενισχύει πραγματικά το τεχνητό γρασίδι και επιτρέπει την αρμονική συμβίωση μεταξύ του φυσικού και συνθετικού χόρτου, με πολλά οφέλη.

Η κατάσταση της τέχνης

Το φυσικό γρασίδι παραμένει η καλύτερη επιφάνεια για αθλητικά γήπεδα και οι επαγγελματίες παίχτες το επιβεβαιώνουν συνέχεια: η μπάλα αναπηδά καλύτερα και το κοντρόλ της είναι ευκολότερο, το γήπεδο διατηρεί τη φρεσκάδα του τις ηλιόλουστες μέρες, μειώνει το ρίσκο τραυματισμών των συνδέσμων, των γονάτων, των διαστρεμμάτων στους αστραγάλους, τους πόνους στην πλάτη και δεν είναι τραχύ για το δέρμα στις πτώσεις σε σύγκριση με το συνθετικό χλοοτάπητα και τα χωμάτινα γήπεδα.

Από την άλλη πλευρά όμως, ο αριθμός ωρών χρήσης είναι περιορισμένος και η συντήρηση ακριβή, έτσι οι διαχειριστές γηπέδων επιλέγουν συχνά να τον τεχνητό τάπητα, κάνοντας μια σειρά από συμβιβασμούς για: a) τους τρόπους παιχνιδιού, καθώς αλλάζει την αναπήδηση και το κοντρόλ της μπάλας όπως επίσης και την σταθερότητα της επιφάνειας σε υγρό έδαφος, b) την ικανοποίηση των θεατών, γιατί because we see much less markings in tackling, ball recover laying down the grass and c) την ασφάλεια των παιχτών, για πολλούς παράγοντες όπως: η πρόωρη κόπωση τις ζεστές ημέρες, τις στρεβλώσεις for the excessive grip of players cleat football shoes on classic synthetic turf, τους πόνους στην πλάτη όταν το έδαφος είναι σκληρό στην περίπτωση χωμάτινων γηπέδων ή πολύ ελαστικό στην περίπτωση συνθετικών, εκδορέςabrasions και στα χωμάτινα και στα συνθετικά γήπεδα ειδικά όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30 °C.

Επιπλέον, είναι κατανοητό ότι ένας συνθετικός τάπητας είναι καλύτερος από ένα γήπεδο φυσικού χόρτου το οποίο είναι γεμάτο λακκούβες, ως εκ τούτου εάν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα γήπεδο φυσικού χόρτου ανθεκτικό σε πολλές προπονήσεις και επίσημους αγώνες μέχρι και 1200 ώρες τη σεζόν, τότε θα είχαμε πετύχει μία πολύ καλή επιφάνεια για παιχνίδια.

Για να επιτευχθεί αυτό, χρησιμοποιούμε ένα τεχνητό τάπητα διαφορετικά, ειδικά σχεδιασμένο, για να ενισχύσει το φυσικό χόρτο πραγματοποιώντας ένα συμβιωτικό σύστημα, γνωστό ως "Natural Grass Reinforced (φυσικό χόρτο ενισχυμένο)" ή "Hybrid Grass (υβριδικό χόρτο)".
Τα υβριδικά συστήματα συνήθως χρησιμοποιούν τις συνθετικές ίνες για να ενισχύσουν το φυσικό γρασίδι. Προπονήσεις και αγώνες διεξάγονται σε φυσικό χόρτο και η παρουσία τεχνητών ινών είναι σχεδόν ανεπαίσθητη, έτσι είναι ισοδύναμες με τις φυσικές, ενώ αντιπροσωπεύουν μία σημαντική βελτίωση και καινοτομία. Οι σόλες από τα παπούτσια των παιχτών σημαδεύουν το χορτάρι, δεν σηκώνουν όμως χώματα. Η επιφάνεια παραμένει χωρίς λακκούβες, το παιχνίδι είναι καλύτερο, ασφαλέστερο και οι ζημιές στο γρασίδι περιορισμένες μειώνοντας ουσιαστικά τα έξοδα για την αποκατάσταση του γηπέδου μετά τον αγώνα.

Οι παίχτες εκτιμούν ιδιαίτερα τα υβριδικά συστήματα αφού εξασφαλίζουν πιο σταθερή και ασφαλή επιφάνεια, ενισχύοντας το γρασίδι του τάπητα το οποίο διαφορετικά θα είχε φύγει δημιουργώντας μεγάλες και επικίνδυνες τρύπες. Οι παίχτες νιώθουν ασφαλείς και αποδίδουν καλύτερα, προσφέροντας θεαματικό παιχνίδι.

Το πρόβλημα

Οι στόχοι είναι σαφείς και οι προσδοκίες εξίσου προκλητικές, η εμπειρία όμως στα υβριδικά συστήματα δυσχεραίνει πάντα το καθήκον των τεχνικών για τη συντήρηση, 1-2 χρόνια μετά την εγκατάσταση. Η ενσωμάτωση ενός τεχνητού τάπητα για να ενισχύσει το φυσικό γρασίδι και να το κάνει πιο ανθεκτικό, έχει μελετηθεί εκτενώς από τη βιομηχανία τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά για τη διασφάλιση της συνύπαρξης πρέπει να διατηρηθούν οι συνθήκες ανάπτυξης του φυσικού χόρτου στο εσωτερικό του τεχνητού τάπητα, από την πρώτη κιόλας μέρα της σποράς. Η έντονη χρήση του γηπέδου, επιβεβαιώνει την πρόκληση και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παρουσία τεχνητού τάπητα περιορίζει την πιθανότητα χρήσης κάποιων μηχανικών επεξεργασιών και σε κάποιες περιπτώσεις καθιστά την επιφάνεια πιο σκληρή.

Η λύση

Με τα χρόνια, έχουμε καταλάβει ότι ένα καλό υβριδικό σύστημα πρέπει να διαθέτει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά για τη διατήρηση των ιδανικών συνθηκών ανάπτυξης του φυσικού χόρτου και την ίδια στιγμή να μειώνει και να κάνει ευκολότερη τη συντήρηση. Θα πρέπει επίσης να διατηρεί μία απαλή επιφάνεια που να απορροφά τους κραδασμούς, ανθεκτική με το πέρασμα του χρόνου για να μειώσει την ανάγκη για συχνή αποσταθεροποίηση.

Οι ειδικοί στον τάπητα για τον τομέα του αθλητισμού προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πλούσιο και βαθύ ριζικό σύστημα, για να κάνουν το χόρτο πιο ανθεκτικό στο πάτημα και στις συνθήκες του περιβάλλοντος. Είναι αυτονόητο, ότι τα υβριδικά συστήματα πρέπει να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και η στήριξη των τεχνητών ινών δεν πρέπει να περιορίζει την διείσδυση των ριζών,ως εκ τούτου δεν πρέπει να περιορίζει την ανταλλαγή αερίων μεταξύ εδάφους και αέρα, otherwise the natural grass is intoxicating during long humid periods.

Συνοψίζοντας, είναι απαραίτητο για ένα υβριδικό σύστημα, να δίνεται η ευκαιρία στις ρίζες να μεγαλώνουν σε βάθος από τον πρώτο μήνα ανάπτυξης και αυτό γίνεται υιοθετώντας έναν τεχνητό τάπητα με στήριγμα (γνωστό και ως υπόστρωμα) ο οποίος στραγγίζει και αναπνέει εύκολα.
Μία άλλη πτυχή που συνήθως παραβλέπεται, είναι η ανάγκη να αγκυρώσουν οι ρίζες καλά στο υπόστρωμα έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως ενίσχυση στο γρασίδι και όχι το αντίθετο. Πολλές φορές συμβαίνει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να αφαιρούνται τεχνητές ίνες μαζί με σπόρους γρασιδιού γιατί δεν ήταν καλά στερεωμένες στο υπόστρωμα.

Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες και τεχνικές λεπτομέρειες που είναι σημαντικές έτσι ώστε όλο αυτό το έργο να είναι ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό και έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης στα πιλοτικά γήπεδα της Ιταλίας και Γερμανίας από διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονες.

To Geofill PG είναι ένα οργανικό βελτιωτικό εδάφους για υβριδικά συστήματα το οποίο αναμειγνύεται με άμμου τύπου USGA, σε μεγάλες ποσότητες έως και 50% το οποίο: α) κάνει την επιφάνεια του γηπέδου πιο μαλακή και δημιουργεί ελαστικό αποτέλεσμα για πολύ καιρό, β) αυξάνει τον όγκο του αέρα για να βελτιώσει την κυκλοφορία του στο μέσο ανάπτυξης πάνω και κάτω από το υπόστρωμα και να δώσει χώρο στις ρίζες, γ) αυξάνει την αποστράγγιση του νερού σε περίσσεια και την ίδια στιγμή την κατακράτηση του έτσι ώστε να προωθήσει την ανάπτυξη του χόρτου.

Request a no-obligation quote, it's quick and easy!

* All fields are mandatory!
Requests completed correctly will be processed with the highest priority.

» Privacy Policy (GDPR - European Data Protection Regulation 679/2016)

Attention: completing and sending this electronic form implies acceptance of what is indicated in the information